free counters

Gå till menyn Sidenvägen 2005
Sidenvägen (The Silk Road) 2005  –  En berättelse om en resa längs ett kulturellt världsarv

 
Fakta om Kashgar


Kashgar, Kaxgar [qäSqär], Kashi, stad i det autonoma området Xinjiang, nordvästra Kina; 275 300 inv. (2005), de flesta muslimska uigurer.
Kashgar ligger ca 1 300 m ö.h. i en bördig oas i Tarimbäckenets västligaste del, vid norra grenen av Sidenvägen. Staden har vägförbindelser över gränsbergen till Kirgizistan och Pakistan. Invånarna lever främst av spannmåls-, bomulls-, frukt- och grönsaksodling, sidentillverkning, mattknytning och annat hantverk. I staden finns också tillverkning av jordbruksmaskiner och lädervaror.
Kashgar är ett drygt 2 000 år gammalt handelscentrum. Det har genom tiderna styrts av olika folkslag, bl.a. turkar, uigurer och mongoler. Kineserna erövrade K. första gången på 100-talet f.Kr. Sedan 1750-talet har staden, med kortare avbrott då den varit centrum för muslimska uppror, lytt under det kinesiska väldet.
(Källa: Nationalencyklopedin)

Kashgar (officiellt Kashi) är en gammal stad i provinsen Xinjiang i det västligaste Kina. Den sägenomspunna staden utgör en stor oas på 1240 meter över havet vid västra randen av Taklamakanöknen. Större delen av befolkningen består av muslimska uigurer. ca 200 000 invånare (2000).

Kasgar är mest känd för att staden sedan antiken varit ett viktigt handelscentrum. Staden hade en viktig strategisk plats vid foten av Pamir genom att den kontrollerade handelsvägarna till de höga bergspassen som leder mot Kashmir och Persien. Sidenvägens karavanvägar från östra Kina runt Taklamakanöknen möttes här och köpmännen från Indien och Persien bytte här sina uttröttade jakar eller packhästar till kameler för att föra sina handelsvaror österut till det inre av Kina. Marco Polo besökte Kashgar på sin resa utefter Sidenvägen till Kublai Khan i Kina.

(Källa: Wikipedia)

Läs mera här >> (turistinfo) eller här >> (mer fakta)

Copyright © 2005-2010 Ruben Hansson.
Allt material på Sidenvägen 2005 tillhör
Ruben Hansson eller angivna 
upphovspersoner/källor
och är skyddat enligt lagen om
upphovsrätt.
Världsarv Marknad Marknader Basar Basarer Resa Bukhara Osh Tasjkent Centralasien Silk Road

Site mapWebbplatskarta
Om webbplatsenSenast uppdaterad:
2006-01-16 12:56